علت ترک خوردن بتن در ساعات اولیه بعد از بتن ریزی چیست؟
علت ترک خوردن بتن در ساعات اولیه بر اساس دقایق و مدت زمان آن تعیین می شود. در اکثر مواقع جابجایی میلگردها، ته نشین شدن بتن یا بیرون آمدن شیره آن باعث بروز این مشکل می شوند. در ادامه بیشتر با علت های ترک خوردن بتن در ساعات اولیه آشنا می شوید.
ترک بتن ناشی از جابهجایی میلگردها – دقایق اولیه
اولین دلیل برای ترک بتن به خصوص در دقایق اولیه، ترک بتن ناشی از جابجایی میلگردها است که به آن ترک خوردگی بتن تازه می گویند. در این وضعیت فشار زیادی به میلگردها هنگام بتن ریزی وارد می شود. دلیل به وجود آمدن این مشکل این است که وقتی روی میلگردها بتن ریخته می شود، میلگردها مقداری حالت کششی پیدا می کنند و بعد از مدتی به جای خود باز می گردند. این موضوع باعث می شود تا در همان دقایق ابتدایی، ترک های مویی ریزی روی سطح بتن ایجاد شود. برای جلوگیری از این ترک ها، باید بتن به آرامی روی میلگردها ریخته شوند یا اینکه از مواد سبکتری استفاده کرد.
ترک خوردی بتن به دلیل تهنشین شدن بتن – سه ساعت ابتدایی
یکی دیگر از دلایل ترک بتن، ته نشین شدن بتن است. سنگ دانه هایی که ته نشین می شوند، می توانند خطرات جدی را ایجاد کنند و باعث بروز ترک خوردگی بتن شوند. می توان به وسیله شیلنگ ویبراتور، اقدام به ویبره کردن بتن کرد. در صورتی که قطر شیلنگ ویبراتور شما برای بتن ریزی نامناسب باشد، شیره بالا می آید و در این حالت سیمان و شیره بتن بالا می آید و آب روی آن جمع می شود. در چنین شرایطی، در همان ساعات اولیه دچار ترک خوردگی شده و مهندسان ناظر برای جلوگیری از این ترک خوردگی ها از دوده های سیلیسی و سنگدانه های سیلیسی استفاده می کنند.
ترک بتن به دلیل بالا آمدن شیره بتن – 6 ساعت ابتدایی
اگر در 6 ساعت ابتدایی بتن ریزی، ترک هایی روی سطح ایجاد شوند؛ ترک بتن به دلیل بالا آمدن شیره اتفاق می افتد. زمانی که بتن هنوز در حالت خمیری قرار دارد، مواد سنگین بتن به قسمت زیر می روند و مواد سبک نیز روی بتن قرار می گیرند. این موضوع به ویژه در شرایطی که محیط کار بسیار گرم و خشک باشند، رخ می دهد. اگر باد کمی در محیط ایجاد شود، مواد سبک و آبکی زود خشک می شوند و لایه رویی بتن دچار ترک خوردگی می گردد.

علت ترک خوردن بتن چیست؟
ترک بتن می تواند به دلایل مختلفی پس از گذشت 6 ساعت و خشک شدن اولیه رخ دهند. عمدتا اگر در همان ساعات اولیه این اتفاق ایجاد نشود، دلایل زیر باعث بروز آن خواهند شد.
ترک خوردگی بتن به علت تغییر حجم
ترک های مربوط به تغییر حجم که با نام ترک های انقباضی نیز شناخته می شوند، در اثر فرآیند هیدراتاسیون ایجاد می شوند. این اتفاق زمانی رخ می دهد که آب و سیمان با یکدیگر واکنش دهند و باعث ایجاد فرآیند هیدراتاسیون شوند. این فرآیند کاملا گرماده بوده و سنگدانه های درشت می توانند گرما را در خود حبس کنند؛ اما سنگدانه های کوچک که تمایل زیادی به آزاد کردن گرما دارند، قادر به انجام این کار نخواهند بود. به همین خاطر، تنش های فشاری در سطح بتن آغاز می شوند و بتن دچار انقباض های جدی خواهد شد. این موضوع باعث ترک خوردگی بتن در سطح آن می شود. مهندسان می توانند برای جلوگیری از بروز چنین ترک هایی، شکل میلگردها را تغییر دهند و در صورت نیاز از ماله پروانه ای استفاده کنند.
ترک خوردگی بتن به علت انبساط حرارتی
ترک انبساطی بتن زمانی رخ می دهد که هنگام اجرای بتن هوا به شدت گرم باشد. در هوای گرم، پیوند میان اجزای بتن ضعیف می شود و دچار انبساط خواهد شد. در صورتی که بتن فضای کافی برای منبسط شدن نداشته باشد، ترک هایی روی سطح آن ایجاد می گردد. برای جلوگیری از بروز این مشکل، یک درز انبساطی ایجاد می شود که این درز باید از ماده تراکم پذیری همچون الیاف سلولز آغشته به قیر تشکیل شده باشد.
ترک در بتن به علت عدم رعایت نسبت آب و سیمان
هنگام آماده سازی بتن، باید حتما به نسبت مخلوط آب و سیمان توجه داشت. در صورتی که نسبت آب و سیمان در بتن رعایت نگردد و آب بیشتری به آن اضافه شود، تبخیر آب اتفاق می افتد و خشک شدن بتن رخ می دهد. این موضوع می تواند باعث انقباض و بروز ترک در بتن شود. معمولا ترک های ناشی از عدم رعایت نسبت آب و سیمان زمانی رخ می دهند که ضخامت بتن کم باشند. بنابراین، در هر جایی که ضخامت بتن پایین باشد، احتمال مشاهده این ترک ها وجود دارد. باید توجه داشت که بعد از خشک بتن، این ترک ها دیده می شوند.
ترک بتن به علت نشست سازه
ترک بتن به علت نشست سازه نیز رخ می دهد. در صورتی که خاک نامتراکم باشد و رطوبت در آن وجود داشته باشد، مشکلاتی همچون نشست سازه به وجود می آیند. این موضوع در صورت یکسان نبودن جهات نشست سازه دچار اختلاف ارتفاع می شود و روی بتن ها ترک هایی ایجاد می شوند که کاملا مشهود هستند.
مراحل و روش های ترمیم ترک بتن سقف، فونداسیون، کف، سقف تیرچه بلوک و… چگونه است؟
برای ترمیم ترک بتن سقف، فونداسیون، کف، سقف تیرچه بلوک و هر فضای دیگری، می توان از محصولات مختلفی استفاده کرد که از جمله آن ها می توان به رزین اپوکسی، کامپوزیت FRP، بخیه زدن و دوختن و ملات ترمیمی بتن اشاره نمود. استفاده از هر یک از روش های ترمیم ترک بتن نیازمند رعایت یک سری دستورالعمل ها است که در ادامه با دقت به آن ها اشاره می کنیم.
تزریق رزین اپوکسی
یکی از بهترین روش ها برای ترمیم ترک بتن، استفاده از رزین اپوکسی است. با ترزیق اپوکسی تحت فشار به داخل ترک ها، رزین اپوکسی می تواند باعث پر کردن ترک شده و یک پیوند پلیمری بسیار قوی را میان دو جداره ایجاد کند. ضمن اینکه ضعف به وجود آمده به لطف تزریق رزین اپوکسی، کنترل خواهد شد. برای اجرای این نوع روش ترمیم ترک بتن، ابتدا می بایست وضعیت ترک توسط مهندسان بررسی شود تا علت آن مشخص شود و سپس اقدامات لازم برای رفع ترک انجام گردند. در غیر این صورت، احتمالا ترمیم ترک به صورت غیر اصولی انجام شده و فاقد کارایی مورد انتظار است.
برای تزریق رزین اپوکسی و ترمیم ترک بتن می توان از دو روش تزریق اپوکسی از سطح و تزریق اپوکسی در عمق استفاده کرد. در هر دوی این روش ها، ماده رزین اپوکسی که یک ماده چسبنده است، فشار را از بالا به داخل ترک بتن هدایت می کند. با این حال، از آنجایی که موقعیت قرار گرفتن ترک ها، عمق و ضخامت آن ها عامل اصلی برای تعیین نوع تزریق می باشد، لازم است که مهندسان برای انتخاب نوع روش تصمیم گیری داشته باشند.
جهت تزریق اپوکسی به داخل بتن برای ترمیم ترک ها، لازم است که ابتدا ترک ها مشخص شوند. سپس سطح آن ها به طور کامل تمیز شوند. سپس می توان روزنه های تزریق را با نیپل یا پکر را مشخص کرد. در نهایت با کمک چسب های ویژه که همان ملات ترمیمی اپوکسی هستند، سطح ترک درزبندی می شود تا بتواند فشار ایجاد شده در اثر تزریق را تحمل کند و به بهترین شکل امکان نفوذ اپوکسی را بدهد. در مرحله بعدی، می توان با کمک پمپ های ویژه رزین اپوکسی مورد نظر که دارای چسبندگی کم و زمان گیرش مناسب است را از پایین ترین روزنه به داخل آن تزریق نمود. پمپ تزریق با توجه به حجم کار و شرایط پروژه کار می کند. پس از اینکه رزین اپوکسی از روزنه تزریق بعدی تراوش کرد یا فشار کار دستگاه بالا رفت، باید تزریق را متوقف نمود و از طریق روزنه بعدی، ادامه عملیات ترمیم ترک بتن را انجام داد. برای اطمینان از صحت تزریق اپوکسی در داخل بتن، از ترک ها مغزه گیری شود تا میزان نفوذ رزین اپوکسی به صورت صحیح مشخص گردد.
بخیه زدن یا دوختن
یکی دیگر از روش های ترمیم ترک بتن در سازه های مختلف، استفاده از روش بخیه زدن است. این روش زمانی استفاده می شود که ترک های زیادی روی سطح بتن ظاهر شده باشند. برای بخیه زدن و دوختن، المان های پایه کوتاه در عرض ترک ها در U حفظ مقاومت سازه ای موثر هستند و آن ها را میلگردهای درون حفره های تعبیه شده قرار می دهند. به طور کلی، نحوه انجام دوختن و بخیه زدن برای ترمیم ترک بتن کاملا متفاوت است.
در روش دوختن، باید از دوخت متقاطع استفاده شود. بدین منظور می بایست مطابق با نظر مهندسان، سوراخ هایی با فاصله مشخص از ترک ایجاد شوند. سپس سیم فلزی گالوانیزه یا استیل ضد زنگ به شکل متقاطع در سوراخ ها قرار بگیرد. این فرآیند برای رفع ترک کافی نیست، اما از باز شدن ترک ها جلوگیری می کند. در نهایت می توان با تزریق رزین اپوکسی، مقاومت دوخت را چندین برابر کرد. این روش به دلیل اینکه یک شبکه تقویت کننده در اطراف ترک های بتنی، مقاومت بسیار زیادی را در برابر نیروهای کششی ایجاد می کند. از این جهت برای ترک های بزرگ و عمیق بسیار مناسب است.
روش دیگری که برای ترمیم ترک بتن وجود دارد، بخیه زدن است. نحوه انجام به این شکل است که ابتدا شکاف های عمود روی ترک ایجاد می شوند و داخل این ترک ها مفتول های فلزی به شکل بخیه قرار می گیرند. این روش، پروسه اجرای ساده تری را نسبت به دوخت متقاطع ایجاد می کند. از این رو برای ترمیم ترک بتن به صورت سطحی بسیار مناسب است.
استفاده از الیاف FRP
از دیگر روش های ترک بتن، استفاده از الیاف FRP یا کامپوزیت FRP است. این کامپوزیت ها نقش بسیار مهمی را در افزایش مقاومت سطوح ایفا می کنند و می توانند از کشیدگی سطح بتن و ترک خوردگی مجدد آن جلوگیری کنند. مزیت استفاده از این نوع الیاف، افزایش مقاومت کششی و خمشی بتن است. الیاف FRP یک لایه تقویت کننده ایجاد می کنند که می تواند مقاومت بتن را در برابر نیروهای کششی و خمشی چندین برابر کند. این در حالی است که وزن کامپوزیت بسیار پایین بوده و از همین جهت نصب آن ساده تر است. عمر مفید الیاف کامپوزیت FRP بسیار بالاست و می توان این الیاف را در برابر خوردگی و عوامل محیطی مورد استفاده قرار داد. کامپوزیت های FRP در برابر مواد شیمیایی، رطوبت و تغییرات دمایی مقاومت بسیار خوبی از خود نشان می دهند.
از الیاف FRP می توان ترک های ناشی از خزش و انقباض بتن را به طور کامل برطرف کرد. همچنین این الیاف باعث محافظت از بتن در برابر خوردگی میلگرد می شوند. برای انجام این روش ابتدا لازم است که مانند همه روش های دیگر، سطحی که دارای ترک است به طور کامل تمیز شود. سپس می توان یک لایه کامپوزیت FRP را روی سطح قرار داد و پس از آن روی آن یک لایه ملات سیمانی یا بتنی نصب کرد. این پروسه می تواند نقش بسیار مهمی را در بهبود مقاومت بتن داشته باشند. نوارهای کامپوزیت در مراحل مختلف روی سطح اجرا می شوند و می توانند روی ترمیم ترک بتن تاثیرگذار باشند.
استفاد از ملات ترمیم بتن
ملات ترمیم بتن به عنوان یک محصول آماده و دو جزئی است که می توانید آن را بر پایه پلیمر یا رزین اپوکسی خریداری کنید. این نوع ملات، با کمک پایه سیمان تولید شده و الیاف پلیمری یا رزینی برای متصل کردن بهتر آن به بتن استفاده شده اند. قابلیت چسبندگی عالی ملات ترمیم بتن یکی از مهمترین مزایای آن برای ترمیم محسوب می شود. به منظور استفاده از ملات ترمیم بتن، باید ابتدا بستر سطوح بتنی را آماده کنید. کلیه سطوحی که قرار است با ملات پلیمری و یا اپوکسی بتن پوشیده شوند، باید تمیز و عاری از هر گونه روغن، گریس، خاک و سایر آلایندگی ها باشند. همچنین برای اطمینان از چسبندگی حداکثری، بسیار مهم است که سطح بتن کاملا تمیز و عاری از ناخالصی ها و آلودگی های موجود باشد.
در مرحله بعدی نوبت به آماده کردن ملات می رسد. ملات یک ترکیب دو جزئی است که در مرحله آغاز عملیات ترمیم باید هر دو جزء را به صورت کامل با یکدیگر مخلوط کنید که عمدتا از مله با سرعت گردش آرام استفاده می شود. پس از یکدست شدن ملات و عدم وجود ذرات جامد در آن، امکان اجرای این نوع ملات برای ترمیم بتن وجود دارد. برای ترمیم ترک های عمیق، لازم است که از پرایمرهای استاندارد استفاده کنید. پس از اعمال پرایمر، امکان اجرای یک لایه ملات پلیمری بتن وجود دارد. سپس لایه اسکراپ کشیده شده روی بتن پرایمر شده فشار داده می شود تا از تماس خوب ملات با بتن اطمینان حاصل شود. بنابراین، می توان ملات تعمیری را در حالی که هنوز روکش اسکراپ خیس است، روی سطوح مالید و از عملکرد آن بهره مند شد.

چگونه می توان از ایجاد ترک در بتن اجتناب کرد؟
برای جلوگیری از ایجاد ترک در بتن راهکارهای عملی مختلفی وجود دارند که هنگام عمل آوری بتن، اجرا و خشک شدن آن ها باید به این موارد توجه داشته باشید.
قالب بندی و بستر زیر کار
لازم است که خاک رویی دستی و نقاط نرم برداشته شوند. فارغ از نوع خاک، زیر قطعه بتنی باید فشرده و با کمک غلتک کاری و کوبیدن متراکم گردد. بستر زیر کار نیز باید زهکشی و شیب مناسبی داشته باشد. بستر زیر کار باید کاملا صاف، هموار و ترازبندی شده باشد و از ترک خوردگی نیز جلوگیری کند. قالب ها نیز باید به گونه ای ساخته و مهار شوند که بتوانند در مقابل فشار بتن بدون حرکت و جابجایی باقی بمانند.
خنک کردن قالب و میلگرد
قالب ها و میلگردها باید قبل از اجرا خنک شوند. حداکثر دمای قابل قبول برای اجرای آن ها در آیین نامه 50 درجه سانتی گراد بوده است. با آب پاشی روی قالب ها به ویژه فلزی و میلگردها، می توان آن ها را خنک نمود؛ اما لازم است که آب اضافی از سطح قالب زدوده شود.
انتخاب و اجرای بتن
لازم است که از بتن با اسلامپ کمتر از 12 سانتی متر استفاده کنید. از آب زدن مجدد به مخلوط بتن خودداری کنید. توجه داشته باشید که استفاده از بتن با اسلامپ بالاتر، باعث جدا شدن و کاهش مقاومت و ترک در بتن خواهد شد.
پرداخت کاری
پرداخت سطح بتن در هوای گرم با مشکل همراه بوده و باید زودتر پرداخت را انجام داد. این کار نباید باعث جمع شدن آب در زیر لایه فوقانی شود. همچنین کارهای پرداختی را نباید با اب موجود روی سطح انجام دهید. شمشه کشی اولیه را بلافاصله پس از تخته ماله کشی انجام دهید. سپس تراکم مجدد بتن قبل از گیرش را در هوای گرم انجام دهید تا از ترک بتن جلوگیری شود. استفاده از مله برای بهم آوردن ترک ها توصیه می شود.
نحوه عمل آوری بتن
بهتر است برای جلوگیری از ترک بتن، هر چه زودتر عمل آوری آن انجام شود. در هوای گرم و خشک که اغلب سرعت تبخیر بیشتر از سرعت بالا آمدن آب به سطح بتن می شود و سطح بتن خشک می گردد، سطح محافظت شود و مرطوب گردد. برای این کار می توان از گونی خیس به مدت حداقل 3 روز استفاده کرد. در غیر این صورت، استفاده از نایلون نیز مفید خواهد بود.
پوشش روی آرمارتورها
در صورتی که ترک های موجود در بتن ناشی از انبساط زنگ زدگی روی آرماتورهای فولادی باشند، می بایست به وسیله ایجاد پوشش بتنی کافی به میزان حداقل 5 سانتی متر مورد استفاده قرار گیرند. برای جلوگیری از تماس نمک و رطوبت با فولاد، حتما پوشش دهی روی آرماتورها را به صورت صحیح انجام دهید. همچنین، حداقل کاور بتن روی میلگردها را 5 سانتی متر در نظر بگیرید.
چه مقدار ترک خوردگی بتن قابل قبول است؟
بسته به موقعیت ترک، مقدار ترک خوردگی بتن قابل قبول می تواند متفاوت باشد. طول ترک مجاز بتن بسته به ارزیابی بتن متفاوت انتخاب می شود؛ اما معمولا از آنجایی که طول ترک تاثیر کمی روی سازه ها دارد، مقدار آن چندان حائز اهمیت نیست. موقعیت ترک سازه نیز می تواند اهمیت آن را تعیین کند. ترک هایی که در مناطق غیر بحرانی همچون سطوح غیر باربر رخ می دهند، عمدتا مشکلی ایجاد نمی کنند؛ اما ترک هایی که در مناطق باربر یا اتصالات سازه ای ایجاد می شوند نیاز به ارزیابی دقیق دارند. در ادامه بسته به موقعیت قرارگیری بتن، عمق، طول و عرض بتن مجاز را ذکر می کنیم.
ابعاد ترک بتن مجاز در سقف بتنی در سقف های بتنی
ترک مجاز باید به گونه ای باشد که روی عملکرد سازه تاثیری نداشته باشد. معمولا در سقف ها، وجود ترک هایی با عرض کمتر از 0.3 میلی متر غیر بحرانی است، ولی اگر عرض و طول ترک بالا باشد باید حتما بررسی شده و در صورت نیاز اصلاح گردد.
میزان مجاز ترک بتن در فونداسیون
فونداسیون یا همان پی، نقش حیاتی را در انتقال باره سازه به زمین ایفا می کند. بدیهی است که باید ترک های محدودتری در فونداسیون وجود داشته باشد. به طوری که ترک های مجاز در فونداسیون نباید از 0.2 میلی متر بیشتر باشد. ترک هایی که عرض بیشتری دارند، مشکلات جدی را در نشت زمین و طراحی ایجاد می کنند.
مقدار مجاز ترک بتن در دیوارها
در صورت رخ دادن ترک بتن در دیوارها، ترک باید حتما عرض کمتر از 0.25 میلی متر داشته باشد. اگر ترک عمقی باشد و باعث نفوذ آب و کاهش دوام سازه شود، باید حتما مورد ارزیابی و بررسی دقیق قرار بگیرد.
مقدار مجاز ترک بتن در ستون
ستون ها اعضای باربر عمودی هستند. ترک هایی که عرض کمتر از 0.2 میلی متر دارند، می توانند تا حدی قابل قبول باشند. اما ترک هایی که عمیق تر هستند و یا به صورت مورب ایجاد می شوند، نیاز به بررسی دقیق و حرفه ای خواهند داشت.
عمق ترک مجاز در بتن چقدر است؟
عمق ترک مجاز بتن بسته به نوع بتن، بارگذاری انجام شده، محیط و عوامل دیگر متغیر است. بر اساس استاندارد ACI 318 که برای بتن عادی است، عمق ترک مجاز عمدتا حدود 0.4 میلی متر تا 0.8 میلی متر است؛ اما در بعضی از شرایط ممکن است این مقدار به 1 میلی متر نیز افزایش پیدا کند.
عرض ترک مجاز در کد BS بتن چقدر است؟
یکی از مهمترین معیارها برای تعیین ترک بتن مجاز، عرض ترک است. مطابق با استاندارد BS 1881 عرض ترک بتن مجاز حداقل 0.3 میلی متر است. این عرض ترک تاثیری ری دوام سازه ندارد، ولی اگر عرض آن بیشتر از این مقدار شود یا در مناطق بحرانی سازه باشد، می بایست با دقت بیشتری آن را بررسی نمود.
هزینه ی ترمیم ترک بتن چقدر است؟
هزینه ترمیم ترک بتن وابسته به معیارهای مختلفی است؛ اما از آنجایی که برای بسیاری از کارفرمایان و پیمانکاران این موضوع مهم است و تاثیر زیادی روی هزینه های کل پروژه می گذارد، توصیه می شود که حتما به هزینه ترمیم ترک بتن توجه ویژه ای شود. برآورد هزینه ترمیم ترک بتن وابسته به شرایط زیر است و می بایست با توجه به این معیارها، قیمت دقیق را اعلام نمود.
- عرض و طول ترک بتن: عرض و طول ترک بتن یکی از مواردی است که روی هزینه ترمیم ترک بتن تاثیر می گذارد. اگر عرض بتن بالا باشد، باید حتما وضعیت آن مورد بررسی قرار گرفته تا بهترین روش ترمیمی انتخاب شود. در کل با افزایش عرض و طول، نیاز به ملات ترمیمی و بهره گیری از مواد بیشتر جهت ترمیم افزایش می یابد.
- نوع روش انتخابی: ترمیم ترک بتن با روش های مختلفی از جمله ملات ترمیمی، تزریق رزین اپوکسی، استفاده از الیاف FRP و بخیه زدن انجام می شود که هر کدام به دلیل انتخاب مصالح متفاوت، دارای هزینه متفاوتی اند. در روش هایی همچون بخیه زدن که نیاز به استفاده از مصالح فلزی و سپس ترکیب کردن آن با ملات یا اپوکسی است، هزینه نسبتا بالاتر است؛ اما اگر تنها بتوان با ملات ترمیمی مشکل را برطرف کرد، هزینه کمتر خواهد بود. خود این روش ها دارای مواد اولیه متفاوتی اند که قیمت گذاری آن ها نیز به صورت متفاوت انجام می گردد.
- عمق ترک بتن: یکی از مهمترین مواردی که روی هزینه ترمیم ترک بتن تاثیر می گذارد، عمق ترک بتن است. اگر عمق ترک بیشتر باشد، نیاز به مواد بیشتری برای ترمیم بوده و شاید نیاز به استفاده از روش های ترکیبی برای ترمیم ترک ها باشد. بنابراین، هر چقدر عمق بتن به عمق مجاز نزدیکتر باشد، نیاز به صرف هزینه بیشتری خواهد بود.
- دستمزد اجرایی: در اکثر مواقع، ترک های بتن باید توسط افراد به صورت تخصصی اجرا شوند تا بتوانند تاثیر زیادی روی سلامت بتن و عملکرد آن داشته باشند. برای ترمیم ترک بتن، دستمزد اجرایی نیز دخیل بوده که بر اساس نوع روش انتخابی کاملا متغیر است.

کلام پایانی
در این مقاله در مورد ترک بتن به عنوان یکی از مشکلات رایج در بتن صحبت کردیم. این ترک ها می توانند به دلایل مختلفی از جمله انبساط، تغییر حجم، حضور میلگردها و موارد این چنینی ایجاد شوند و خطراتی را نیز برای سطح ایجاد کنند. از آنجایی که ترک های ایجاد شده باعث ضعف در شرایط ساختمان می شوند، پس ضروری است که حتما ترمیم آن ها به صورت حرفه ای انجام شود. همچنین در نظر داشتن مقدار مجاز ترک بتن برای هر موقعیت بسیار مهم است. در صورت نیاز به ترمیم ترک های بتنی می توانید از کارشناسان تکنوپل برای انتخاب بهترین روش ترمیمی و خرید ملات ترمیمی بتن و کامپوزیت FRP کمک بگیرید. اجرای صحیح هر یک از این روش ها، می تواند نقش بسیار مهمی را در بهبود دوام سازه و جلوگیری از تخریب آن داشته باشد.