عایق رطوبتی چیست و انواع آن کدام است ؟ + مزایا و کاربردها

  • تحریریه تکنوپل
  • مقالات
  • مدت زمان خواندن مقاله: 34 دقیقه
  • 0 نظر
  • شناسه مقاله: 12882
عایق رطوبتی چیست و انواع آن کدام است ؟ + مزایا و کاربردها

رطوبت یک عامل مخرب کلیدی است که می‌تواند تأثیرات نامطلوبی بر ویژگی‌های ‏فیزیکی و مکانیکی مواد مختلف، از جمله بتن، سیمان، گچ، فولاد، چوب و… بگذارد. نفوذ رطوبت به این سطوح منجر به ‏آسیب‌های جدی چون خورده‌شدگی، پوسته‌پوسته‌شدن، قلوه‌کن‌شدن و در مورد فلزات حتی زنگ‌زدگی نیز می‌شود؛ وقوع آسیب‌های ناشی از نفوذ رطوبت در طی زمان، طول عمر مفید سازه را کاهش داده و هزینه‌های تعمیرات را نیز افزایش می‌دهد. با وجود اینکه امکان دوری 100 درصدی از رطوبت وجود ندارد، بهتر است که از راه های مقاوم سازی در برابر رطوبت کمک گرفته شود. عایق رطوبتی، محصولی است که می تواند تاثیر بسیار زیادی روی جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل تجهیزات و سطوح مختلف داشته باشد و با اجرای پوشش‌های آب‌بندی و عایق‌های رطوبتی در سطوح مختلف، شاهد آب بندی و ایجاد سطح غیر قابل نفوذ خواهیم بود. انواع عایق رطوبتی یا سیستم‌های آب‌بندی، ‏به‌عنوان یک راهکار موثر با ایجاد یک پوشش یا یک لایه محافظتی، با جلوگیری از نفوذ رطوبت به عمق سطوح، سازه‌ها را در برابر تخریب تدریجی مقاوم ‏می‌سازند و عملکرد و دوام آن‌ها را بهبود می‌بخشد‎.‎‏ عایق‌های رطوبتی با انواع و ترکیبات مختلفی موجودند ‏که هر یک برای شرایط خاصی طراحی شده‌اند. در انتخاب نوع مناسب عایق رطوبتی، باید عواملی مانند شرایط ‏محیطی، جنس سطح، میزان خلل و فرج، میزان آسیب‌های موجود در سطح، بودجه و…، مورد توجه قرار دهید تا بتوانید از بین انواع عایق‌های رطوبتی موجود در بازار، بهترین کارایی را به‌دست آورد. این مقاله به بررسی دقیق انواع ‏عایق‌های رطوبتی، کاربردهای آن‌ها در صنایع مختلف و نقش آن‌ها در حفاظت از سازه‌ها پرداخته و راهنمای جامعی برای ‏انتخاب بهینه و استفادهٔ مؤثر از این محصولات ارائه می‌دهد‎.‎

عایق رطوبتی چیست؟

عایق رطوبتی به هر نوع پوشش آب‌بندی که می‌تواند روی سطوح مختلف را بپوشاند و سطح غیرقابل‌نفوذ در برابر آب و ‏رطوبت را به‌وجود آورد، گفته می‌شود. عایق‌های رطوبتی می‌توانند از ترکیب پلیمرها، رزین‌ها، مواد نانو و بسیاری از مواد اولیه دیگر ‏ساخته شوند و عملکرد مناسبی را روی سطوح مختلف به‌همراه داشته باشند. با توجه به اینکه رطوبت یک عامل مخرب در ‏فضاهای مختلف است، اجرای عایق رطوبتی می‌تواند به‌عنوان یک پوشش محافظت‌کننده سطوح و تجهیزات معرفی شود.‏ بهتر است بگوییم عایق رطوبتی عمدتا به محصول یا ماده‌ای اطلاق می‌شود که در عملیات‌های آب‌بندی یا عایقکاری سطوح مختلف عمودی یا افقی (کف، سقف، دیوار)، منجر به نفوذ ناپذیر نمودن سطح و ضد آب شدن آن می‌شود. عایق‌های رطوبتی یا انواع محصولات آب‌بندی را می‌توان به دو دسته عایق‌های رطوبتی گرم اجرا و عایق‌های رطوبتی سرد اجرا، طبقه‌بندی نمود. در ادامه قصد داریم تا شما را با انواع عایق‌های رطوبتی و مزایا و معایب هر کدام نسبت به هم، آشنا کنیم، شما با شناخت هر چه بیشتر از عایق‌های رطوبتی، می‌توانید از بین خانواده بزرگ محصولات آب‌بندی و عایقکاری رطوبتی، انتخاب مناسب‌تر و منطبق‌تر بر کاربرد هدفتان را تجربه کنید.

انواع کاربردهای عایق رطوبتی در پروژه‌های ساختمانی

بسیاری از مصالح ساختمانی که در پروژه‌های ساخت و ساز استفاده می‌شوند، در برابر رطوبت دارای حساسیت بالایی هستند. به‌طوری‌که نفوذ رطوبت به سطوح مختلف موجود در سازه‌های ساختمانی و سازه‌های صنعتی می‌تواند ساختار اصلی متریال تشکیل‌دهنده این سطوح را تهدید و عملکرد، دوام و کارایی آن‌ها را به مراتب تضعیف کند. بدیهی است که قبل از اینکه سطوح بتنی، سیمانی، گچی، چوبی، فلزی و… به‌دلیل نفوذ رطوبت دچار آسیب و از کارافتادگی شوند و شما را مجاب به تعمیر دوباره کنند، بهتر است تا آن‌ها را با استفاده از راهکارها و سیستم‌های آب‌بندی موجود، عایق‌کاری کنید. کاربرد عایق‌های رطوبتی دقیقا همین است؛ عایق‌های رطوبتی سطوح در معرض آب و رطوبت را ضدآب یا بهتر است بگوییم نفوذناپذیر می‌کنند. اگر در سطح، راهی برای ورود آب به داخل ساختار اصلی آن نباشد، پس مسلما ساختار اصلی سطح که می‌تواند بتنی، سیمانی، گچی یا چوبی و فلزی باشد، برای سالیان سال در برابر آسیب‌های ناشی از آب و رطوبت حفظ خواهد شد. اگر تمهیدی برای جلوگیری از نفوذ آب در سطح در نظر نگیرید، ورود آب به داخل ساختار سطح و باقی ماندن آن در لایه‌های زیرین سطح و وقوع چرخه‌های مکرر یخ‌زدگی و ذوب‌شدگی می‌تواند یکپارچگی سطح را تحت تأثیر قرار دهد و با قلوه‌کن‌شدگی، پوسته‌شدگی، ترک‌خوردگی و… به شکل یک آسیب سطحی یا عمیق ظاهر شود. از انواع کاربردهای عایق رطوبتی در سطوح ساختمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • آب‌بندی پشت بام : برای جلوگیری از نفوذ رطوبت به داخل ساختمان، استفاده از عایق‌های رطوبتی همچون عایق سفید بام جهت آب‌بندی پشت بام ضروری است.
  • عایق‌کاری نما : نمای ساختمان اگر با سنگ، چوب و متریال‌های مختلف دیگر ساخته شده باشد، حساسیت بسیار زیادی در برابر رطوبت دارد. عایق‌کاری رطوبتی نما، از بروز آسیب در نمای ساختمان‌ها جلوگیری می‌کند. لاستیک مایع نانو را می‌توان از برترین راهکارهای آب‌بندی و عایق‌کاری نما دانست.
  • عایق‌کاری دیوارها : عایق‌کاری دیوارها با هدف حفظ یکپارچگی دیوارها انجام می‌شود. دیوارهای خارجی که در معرض رطوبت قرار دارند، می‌توانند با انواع محصولات آب‌بندی و عایق‌کاری رطوبتی مثل عایق رطوبتی پلیمری، در برابر آسیب‌های ناشی از رطوبت محافظت شوند.
  • عایق‌کاری سرویس بهداشتی و حمام : عایق‌کاری سرویس بهداشتی و حمام با هدف جلوگیری از نم‌گرفتگی در دیوارهای مجاور سرویس بهداشتی و حمام و یا نشتی در سقف طبقه زیرین انجام می‌شود. ایزوگام یکی از رایج‌ترین عایق‌های رطوبتی سنتی است که جهت آب‌بندی کف و دیواره سرویس بهداشتی و حمام استفاده می‌شد؛ اما امروزه با روی کار آمدن عایق‌های رطوبتی نوین مثل عایق رطوبتی پلیمری دو جزئی، رفته‌رفته روش‌های قدیمی همچون قیرگونی و ایزوگام جهت آب‌بندی و عایق‌کاری سرویس بهداشتی و حمام کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پیشنهاد برای مطالعه

عایق رطوبتی برتر در آب بندی پشت بام | بهترین گزینه‌ها را بشناسید!

نقش عایق رطوبتی در صنایع و سازه‌های صنعتی

عایق‌کاری رطوبتی در سطوح صنایع مختلفی نیز انجام می‌شود. در سازه‌ها، تجهیزات و قطعات صنعتی، رطوبت به‌عنوان یک عامل بسیار مخرب شناخته می‌شود. اجرای عایق رطوبتی در این تجهیزات باعث جلوگیری از زنگ‌زدگی و تخریب آن‌ها شده و تأثیر بسیار زیادی را در دوام آن‌ها ایفا می‌کند. برای مخازن جمع‌آوری‌کننده آب و سیالات مختلف، تجهیزات در مجاورت آب و رطوبت، لوله‌های انتقال‌دهنده آب و… می‌توان اقدام به اجرای پوشش آب‌بندی نمود و از تخریب این تجهیزات که آسیب‌دیدگی آن‌ها هزینه بسیار بالایی را به صاحبان صنایع تحمیل می‌کند، جلوگیری کرد.

انواع عایق رطوبتی و روش‌های آب بندی کدام است؟

عایق‌های رطوبتی طیف گسترده‌ای از انواع مختلف را شامل می‌شوند. شرایط محیطی گوناگون، جنس‌های متفاوت سطوح، و اهداف متنوع آب‌بندی از عوامل اصلی در توسعه این تنوع هستند. برخی عایق‌ها به روش گرم و برخی سرد اجرا می‌شوند؛ تعدادی تک‌جزئی بوده و برخی دیگر دو یا چند جزئی‌اند. همچنین، عایق‌های رطوبتی به اشکال مختلفی عرضه می‌شوند؛ مانند عایق‌های پیش‌ساخته‌ای چون ایزوگام، یا انواع مایع و سیال. اینکه کدام یک از انواع عایق‌های رطوبتی به نیاز شما پاسخ دهد به  هدف شما از کاربرد و شرایط قالب بر پروژه بستگی دارد. پس  انواع عایق‌های رطوبتی را بشناسید و مزایا و معایب آنها را با یکدیگر مقایسه کنید، این به شما کمک می‌کند تا بهترین نوع را انتخاب کنید. اگر در انتخاب عایق رطوبتی سر در گم هستید، می‌توانید با کارشناسان فروش تکنوپل ارتباط بگیرید، آنها با شناخت کامل از محصولات آب‌بندی، بنا بر پروژ] و شرایط حاکم بر آن، بهترین نوع عایق رطوبتی را به شما پیشنهاد می‌کنند. انواع عایق‌های رطوبتی یا انواع پوشش‌های آب‌بند کننده به شرح زیر است :

عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی نانو که به دو دسته تک‌جزئی و دو جزئی تقسیم‌بندی می‌شود، یکی از انواع پوشش‌های آب‌بند است که می‌تواند برای اجرا در سطوح مختلف مورد استفاده قرار گیرد. عایق رطوبتی نانو تک‌جزئی با سرعت‌عمل بسیار بالایی در سطوح مختلف اجرا می‌شود و می‌تواند نقش مهمی را در عایق‌کاری ایفا کند؛ اما عایق رطوبتی نانو دو جزئی به دلیل نیاز به ترکیب دو جزء با یکدیگر، نیاز به دقت بیشتری برای اجرا دارد. نانو بودن این عایق‌های رطوبتی باعث می‌شود تا آن‌ها نفوذپذیری بسیار خوبی را در سطوح مختلف به همراه داشته باشند.

در واقع، ذرات عایق رطوبتی نانو در مقیاس نانو و بسیار کوچک هستند. از این رو، می‌توانند در منافذ کوچک سطوح نفوذ کنند و باعث ایجاد یک سطح نفوذناپذیر و بسیار باکیفیت روی سطوح مختلف شوند. عایق‌های رطوبتی نانو بر پایه پلیمرها و ترکیبات مختلف دیگر موجود هستند. این محصولات قدرت اجرایی بسیار بالایی را از آن خود کرده‌اند و می‌توانند با انعطاف‌پذیری بالا از نظر رنگ و ساختار در سطوح مختلف استفاده شوند. برای اجرای عایق رطوبتی نانو محدودیتی وجود ندارد و می‌توان آن‌ها را روی کلیه سطوح، پروژه‌های ساختمانی و صنعتی به اجرا درآورد.

عایق‌های رطوبتی نانو دارای طول عمر بالایی هستند. به طوری که در صورت وجود شرایط مناسب، می‌توانند تا ۳۰ سال نیز روی سطوح مختلف باقی بمانند. این نوع عایق از رشد کپک، خزه و… جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، باعث ایجاد شوره روی سطح نخواهد شد. ساختار خاص عایق رطوبتی نانو باعث شده تا آن‌ها ضد آلودگی باشند و بتوانند عملکرد خود را در هنگام مواجهه با دوده‌ها و آلودگی‌های صنعتی حفظ کنند.

اجرای عایق رطوبتی نانو
عایق رطوبتی نانو

عایق رطوبتی اکرلیکی

عایق رطوبتی اکریلیکی یکی دیگر از انواع پوشش‌های آب‌بند با عملکرد بسیار مناسب است. این نوع عایق به عنوان گزینه‌ای ایده‌آل برای عایق‌کاری رطوبتی سرویس‌های بهداشتی و سایر فضاهای سربسته شناخته می‌شود. بر پایه آب بودن این محصول باعث می‌شود تا گازهای سمی و خطرناک تولید نکند و آسیبی به ریه و پوست انسان وارد نکند. بنابراین، در فضاهای سربسته می‌توان از پوشش ضدآب اکریلیک تک‌جزئی یا دو جزئی استفاده کرد. عایق رطوبتی اکریلیکی پس از اجرا و خشک شدن، یک پوشش ضدآب و بسیار مقاوم در برابر رطوبت ایجاد می‌کند و می‌تواند عملکرد خود را در هنگام مواجهه با فشار آب نیز حفظ کند.

عایق رطوبتی اکریلیکی هیچ آلودگی جدی برای محیط زیست به همراه ندارد و می‌توان از آن برای عایق‌کاری سطوح گچی، سیمانی، بتنی و… استفاده کرد. این عایق عملکرد بسیار قوی دارد و در پروژه‌های ساختمانی به عنوان پوشش ضدآب شناخته می‌شود. بهترین دما برای اجرای عایق اکریلیکی رطوبتی بین ۵ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد است؛ اما پس از اجرا و خشک شدن، این نوع عایق می‌تواند عملکرد خود را در برابر یخ‌زدگی در دمای منفی ۳۰ درجه سانتی‌گراد و گرمای زیاد تا ۹۰ درجه سانتی‌گراد حفظ کند.

عایق اکریلیکی به عنوان یک پوشش آب‌بند دو جزئی یا تک‌جزئی و آماده به مصرف شناخته می‌شود و می‌توان بدون نیاز به هیچ افزودنی، آن را روی سطح اجرا کرد و از عملکرد آن بهره‌مند شد. یکی از مهم‌ترین مشخصه‌های عایق رطوبتی اکریلیکی دو جزئی و تک جزئی، چسبندگی بسیار بالای آن است که به شما این امکان را می‌دهد تا در سطوح مختلف با حداکثر چسبندگی از آن استفاده کنید.

عایق رطوبتی پلیمری

عایق آب‌بندی پلیمری از جمله محصولات عایق رطوبتی پرفروش و پرکاربرد در صنایع مختلف است که نقش بسیار مهمی را در عملکرد پوشش و جلوگیری از آسیب به آن ایفا می‌کند. پلیمرها از مجموعه مونومرهایی تشکیل می‌شوند که با ترکیب با یکدیگر، می‌توانند یک زنجیره پلیمری مناسب را به وجود آورند. این زنجیره پلیمری، می‌تواند قدرت بسیار زیادی را برای پوشش‌دهی و جلوگیری از نفوذ آب به همراه داشته باشد. از این رو، در حال حاضر در بسیاری از پروژه‌ها، از عایق رطوبتی پلیمری برای آب‌بندی و عایق‌کاری سطوح مختلف استفاده می‌شود. مزیت عایق رطوبتی پلیمری این است که هم برای پروژه‌های ساختمانی و هم برای پروژه‌های صنعتی به بهترین شکل مورد استفاده قرار می‌گیرد.

پیشنهاد برای مطالعه

توری عایق کاری و آب بندی استخر چیست؟

عایق رطوبتی پلیمری می‌تواند به صورت تک‌جزئی و یا دو جزئی اجرا شود. عایق رطوبتی پلیمری تک‌جزئی نیازی به اختلاط با ماده دیگری را برای آماده به مصرف شدن ندارد و بالعکس، عایق رطوبتی پلیمری دو جزئی، برای آماده به مصرف شدن باید با نسبت مشخصی با یکدیگر ترکیب شوند. عایق رطوبتی پلیمری دو جزئی مخصوص کاربردهای حساس‌تر، مثل آب‌بندی فشار مثبت و آب‌بندی فشار منفی است. برخی از این عایق‌های رطوبتی پلیمری با فناوری نانو تولید شده‌اند تا بتوانند نفوذپذیری بسیار خوبی را روی سطوح مختلف به همراه داشته باشند. استفاده از این نوع عایق به عنوان عایق رطوبتی پشت بام، استخر، مخازن و… بسیار متداول است؛ اما با توجه به عملکرد مناسب آن، می‌توان برای عایق‌کاری تجهیزات صنعتی و جلوگیری از آسیب دیدن آن‌ها نیز از این عایق‌ها استفاده کرد. عایق‌های پلیمری به دلیل ساختار منسجم، یکنواخت و غیرقابل نفوذی که پس از پخت روی سطح ایجاد می‌کنند، می‌توانند از آسیب شدید جلوگیری نمایند. انعطاف‌پذیری این نوع عایق بسیار زیاد است و رنگ‌بندی متنوعی را شامل می‌شود؛ همین موضوع باعث شده تا بتوان در پروژه‌هایی که اولویت آن‌ها زیبایی است، از این محصول آب‌بندی استفاده کرد.

عایق رطوبتی لاستیک مایع

لاستیک مایع به عنوان نسل جدید عایق آب‌بندی شناخته می‌شود. در بسیاری از پروژه‌های آب‌بندی، نیاز به پوشش‌هایی است که بتوانند مقاومت بسیار بالایی را در برابر کشش از خود نشان دهند. لاستیک مایع با خاصیت ارتجاعی بسیار بالای خود می‌تواند در سطوحی که نیاز به کشش و تحمل آن دارند، به راحتی استفاده شود و عملکرد خود را نیز حفظ نماید. لاستیک مایع در واقع یک محصول شفاف است که پس از اجرا به رنگ شیری در می‌آید و می‌تواند بیش از ۳۰۰ درصد دچار کشش بدون پارگی شود. استحکام عایق رطوبتی لاستیک مایع در برابر فشارهای کششی باعث شده تا بتوان آن را در پروژه‌های صنعتی که چنین خصوصیاتی مورد نیاز است، به اجرا درآورد.

لاستیک مایع دوام بسیار بالایی دارد و می‌تواند به سادگی در سطوح مختلف اجرا شود. عایق رطوبتی لاستیک مایع از انواع عایق‌های آب‌بندی تک‌جزئی است که ویژگی‌های خاص خود را دارد. اجرای لاستیک مایع به شدت راحت است؛ برای اجرای لاستیک مایع نانو می‌توان آن را مشابه رنگ با استفاده از قلمو یا غلطک اجرا کرد. حتی می‌توان پس از رقیق‌سازی این محصول، آن را در داخل تجهیزات اجرای رنگ پاششی ریخت و لاستیک مایع نانو را به صورت پاششی اجرا کرد. عایق لاستیک مایع محصولی است که انعطاف‌پذیری بسیار بالایی در رنگ دارد. اگرچه متداول‌ترین رنگ آن، رنگ شیری است؛ اما می‌توان آن را در رنگ‌های خاکستری، سفید، آبی، سبز و شفاف خریداری کرد.

عایق رطوبتی سیمانی

عایق رطوبتی پلیمری – سیمانی، به عنوان یکی دیگر از انواع پوشش آب‌بند در سطوح مختلف شناخته می‌شود. این نوع عایق به صورت دو جزئی و تک‌جزئی تولید می‌شود. عایق سیمانی تک‌جزئی را می‌توان با اضافه کردن کمی آب در پروژه‌های مختلف اجرا نمود؛ اما عایق سیمانی دو جزئی با رزین‌های تقویت‌شده تولید شده‌اند و لازم است که پودر سیمان با رزین‌های تقویت‌شده ترکیب و یک ساختار مناسب را برای اجرا در سطوح مختلف به وجود آورند. این نوع عایق رطوبتی قابلیت اجرا برای هر محیطی، به ویژه پروژه‌های ساختمانی را دارد. می‌توان از عایق رطوبتی پلیمری سیمانی در عایق‌کاری و آب‌بندی استخر نیز استفاده کرد. اجرای ساده و بدون نیاز به تجهیزات خاص، از جمله مهم‌ترین ویژگی‌ها و مزایای برتر این محصول محسوب می‌شوند.

عایق رطوبتی پلیمری – سیمانی تک‌جزئی و دو جزئی، هر دو مقاومت بسیار خوبی را در برابر رطوبت از خود نشان می‌دهند. این نوع عایق طول عمر بسیار بالاتری نسبت به سایر عایق‌های موجود در بازار دارد و با فرمولاسیون خاص خود می‌تواند از آسیب‌پذیری سطح جلوگیری کند. عایق سیمانی در برابر شرایط جوی نیز مقاوم است. در محیط‌هایی که بادهای شدید می‌وزند، می‌توان از این عایق استفاده کرد. عایق‌های رطوبتی پلیمری سیمانی گرد و غبار و آلودگی را جذب نمی‌کنند و آنتی UV هستند. مقاومت این عایق‌های رطوبتی پلیمری در برابر اشعه ماوراء بنفش باعث شده تا بتوان آن را در پروژه‌های مختلف و فضاهای بیرونی مورد استفاده قرار داد.

عایق رطوبتی سفید بام مایع

عایق رطوبتی سفید بام مایع، یکی از متداول‌ترین انواع عایق رطوبتی پشت بام است. این نوع عایق از ترکیب پلیمرها و رزین‌های باکیفیت و یک سری فیلرها ساخته می‌شود که می‌توانند پس از اجرا در سطوح مختلف، نقش بسیار مهمی را در عملکرد این سطوح و دوام آن‌ها داشته باشند. برای عایق‌کاری رطوبتی پشت بام، باید از پوشش‌های عایقی استفاده کرد که در برابر رطوبت مقاومت بسیار بالایی از خود نشان دهند. علاوه بر این، بتوانند اشعه UV نور خورشید را نیز تحمل کنند و دچار آسیب در اثر مواجهه با نور خورشید نشوند. استفاده از عایق پشت بام سفید می‌تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها، ایجاد جلوه زیبا روی سطح پشت بام است.

عایق رطوبتی سفید بام نیازی به حرارت برای اجرا ندارد. می‌توان با یک غلطک، سطح پشت بام را با عایق رطوبتی سفید بام، عایق‌کاری کرد و برای لبه‌های پشت بام نیز امکان استفاده از قلم‌مو وجود دارد. عایق رطوبتی سفید بام از نوع عایق‌هایی است که به روش سرد قابل اجراست و نیازی به گرما و حرارت ندارد. عایق‌های رطوبتی سفید پشت بام با هدف اجرای دقیق و بی‌نقص، با تکنولوژی‌های روز طراحی شده‌اند. پلیمرهای به‌ کار رفته در این عایق، مقاومت آن را چندین برابر افزایش می‌دهند. رنگ سفید این عایق اجازه جذب نور خورشید و گرمای آن را به لایه‌های زیرین ساختمان نمی‌دهد و از این جهت می‌تواند تأثیر زیادی روی صرفه‌جویی در انرژی، به ویژه در مناطق گرمسیر نیز داشته باشد.

عایق بندی پشت بام
عایق رطوبتی سفید بام مایع

عایق رطوبتی پیش ساخته

به‌منظور اجرای عایق رطوبتی در سازه‌های مختلف، می‌توان به‌جای استفاده از عایق‌های نیمه‌آماده، از عایق‌های از پیش‌ساخته‌شده و آماده استفاده کرد. عایق رطوبتی پیش‌ساخته همان‌طور که از نامش مشخص است، عایقی است که در کارخانه از پیش ساخته شده و برای اجرا در پروژه‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع عایق با ترکیب مواد اولیه خاص تولید می‌شود تا بتواند ساختار خود را در هنگام جابه‌جایی و انتقال به پروژه موردنظر حفظ کند. در میان تنوع زیادی از عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته، ایزوگام و قیرگونی به‌عنوان متداول‌ترین عایق‌ها شناخته می‌شوند. عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته که از ترکیب مواد مختلف ساخته می‌شوند، معمولاً به‌صورت رول و به شکل پیش‌ساخته تولید و برای اجرا در سازه‌های مختلف به‌ویژه پشت‌بام‌ها استفاده می‌شوند.

عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته همچون ایزوگام از نوع عایق‌های گرم اجرا هستند؛ یعنی به یک محرک در هنگام اجرا نیازمند هستند. این محرک حرارت بوده که اجازه می‌دهد قیر به نقطه جوش خود رسیده و چسبندگی بسیار بالایی روی سطح داشته باشد. در واقع، بدون ایجاد حرارت، این عایق‌های پیش‌ساخته قابلیت اجرا ندارند و چسبندگی خوبی را در اختیار قرار نمی‌دهند. عایق‌های پیش‌ساخته معمولاً پیچیدگی زیادی برای اجرا دارند و به دلیل نیاز به حرارت، احتمال آسیب و خطرات را افزایش می‌دهند. بنابراین، باید نهایت دقت را برای اجرای این نوع عایق‌ها داشت تا از آسیب‌دیدن و خطرات آن جلوگیری نمود.

عایق رطوبتی پیش ساخته
عایق رطوبتی پیش ساخته

ایزوگام‌های پلیمری

ایزوگام پلیمری یکی از انواع عایق‌های رطوبتی است که در سال‌های اخیر توانسته محبوبیت بسیار زیادی پیدا کند. به‌کار رفتن پلیمرها در این نوع عایق پیش‌ساخته، باعث می‌شود تا مقاومت آن‌ها در برابر رطوبت بسیار افزایش پیدا کند و پس از اجرا در سطح، یک ساختار منسجم و بسیار مقاوم را به وجود آورند. ایزوگام‌های پلیمری بر اساس استاندارد ملی کشور تولید می‌شوند و جزء محصولات بسیار مقاوم و با عملکرد مناسب هستند.

قیر پلیمری به‌کار رفته در این ایزوگام‌ها، در واقع همان قیرهای پلاستیکی است که به‌صورت طبیعی با درجه خلوص ۶۰ الی ۷۰ درصد در فرآیند تقطیر پالایشگاه‌های نفت و در مرحله پایانی تقطیر به دست می‌آید. این نوع قیر، باکیفیت‌ترین نوع قیر استفاده‌شده در ایزوگام است و همین موضوع باعث شده تا ایزوگام‌های پلیمری، جزء باکیفیت‌ترین انواع عایق‌های رطوبتی باشد. بوی قیر طبیعی هنگام داغ کردن و اجرای ایزوگام‌های پلیمری احساس می‌شود. دوام ایزوگام‌های پلیمری بیشتر از ۱۵ سال تخمین زده شده است. این نوع ایزوگام در برابر یخبندان مقاوم بوده و می‌تواند حرارت و دمای بالا را نیز به بهترین شکل تحمل کند. وزن کم، قدرت تحمل فشارهای بالا و مقاومت بالا در برابر شرایط جوی از جمله ویژگی‌های ایزوگام پلیمری هستند.

ایزوگام‌های دمیده

ایزوگام دمیده که از قیر دمیده تشکیل شده است، یکی از انواع عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته محسوب می‌شود. قیر دمیده در این محصول، از دمیدن هوا درون نفت کوره ساخته می‌شود. این نوع ایزوگام به دلایل مختلفی نسبت به ایزوگام پلیمری عمر و دوام کمتری دارد. با این حال، خاصیت کشسانی و انعطاف‌پذیری آن مناسب است. یکی از نقاط ضعف برخی از ایزوگام‌های اجراشده، خاصیت کشسانی کم و انعطاف‌پذیری بسیار پایین است که باعث می‌شود ایزوگام‌ها مقاومت بالایی در برابر شکسته‌شدن و ترک‌برداشتن در هنگام یخبندان نداشته باشند. از این رو، لازم است که قیر اضافه‌شده در ایزوگام‌ها، نرم و انعطاف‌پذیری بسیار بالایی داشته باشد.

ایزوگام‌های دمیده برای انعطاف‌پذیری بیشتر قیر استفاده می‌شوند؛ به‌گونه‌ای که در هنگام تولید قیر، هوای گرم توسط لوله‌هایی به محفظه نگهدارنده قیر با فشار بالا دمیده می‌شود. این کار باعث ترکیب شدن هیدروژن قیر با اکسیژن شده و به‌صورت آب از آن جدا خواهد شد. قیر اکسیده یا دمیده، حساسیت حرارتی بالایی دارد. به همین خاطر، هنگام اجرای ایزوگام‌های دمیده متوجه بوی دود و گازوئیل بسیار زیادی خواهید شد. به دلیل کم‌بودن مواد چسبنده موجود در ایزوگام‌های دمیده، آن‌ها نیاز به اجرا با ضخامت‌های بالا دارند. همین موضوع باعث شده تا اجرای این عایق‌های رطوبتی وزن زیادی را به آن فضا تحمیل کند.

ایزوگام‌های تک لایه

یکی دیگر از انواع عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته با اجرای گرم، ایزوگام تک‌لایه است. این نوع ایزوگام متشکل از یک لایه تیشو پلی‌استر قیراندود شده بوده و نقش بسیار مهمی را در عملکرد ایزوگام‌ها ایفا می‌کند. ایزوگام‌های تک‌لایه برای پوشش‌دهی نقاط ناصاف استفاده می‌شوند. می‌توان برای پوشش گوشه‌های دیوار یا نقاطی که پستی‌وبلندی زیادی دارند، از این نوع ایزوگام با انعطاف‌پذیری بسیار بالا استفاده کرد. ضخامت پایین این نوع عایق رطوبتی باعث انعطاف‌پذیری بسیار بالای آن شده است.

ضخامت ایزوگام‌های تک‌لایه در حد ۲ تا ۳ میلی‌متر است. ضخامت پایین این نوع ایزوگام‌ها باعث کاهش وزن آن‌ها در هنگام اجرا شده و می‌تواند پروسه اجرا را در محیط‌های مختلف ساده‌تر کند. علاوه بر تمامی این موارد، قیمت ایزوگام‌های تک‌لایه نسبت به دو یا سه‌لایه کمتر است. با این حال، در مناطقی که رطوبت بسیار زیادی حاکم است، استفاده از عایق‌های رطوبتی تک‌لایه چندان جوابگو نبوده و ممکن است به پوسیدگی سریع بینجامد. این نوع عایق دارای روکش آلومینیومی نیست و مقاومت زیادی را در برابر نور خورشید و اشعه UV از خود نشان نمی‌دهد.

ایزوگام‌های دو لایه

ایزوگام‌های دولایه دارای یک لایه بیشتر نسبت به ایزوگام‌های تک‌لایه هستند. این محصولات نیز در گروه عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته قرار می‌گیرند که استحکام و دوام بسیار زیادی را از آن خود کرده‌اند. ایزوگام‌های دولایه به دلیل داشتن یک لایه اضافی تشکیل‌شده از پارچه، می‌توانند استحکام بسیار بالایی را روی سطوح مختلف به وجود آورند، به گونه‌ای که اجرای آن، مقاومت خوبی را در برابر رطوبت ایجاد خواهد کرد. معمولاً برای پوشش‌دهی بهتر و افزایش مقاومت در برابر اشعه UV، این ایزوگام‌ها دارای یک لایه پوشش آلومینیومی نیز هستند.

ایزوگام‌های دولایه بسیار آب‌گریز هستند و همین موضوع باعث شده تا از آن‌ها در کف سرویس بهداشتی و حمام استفاده شود. ضخامت ایزوگام دولایه حدود دو برابر بیشتر از ایزوگام تک‌لایه و در بازه ۳ تا ۵ میلی‌متر قرار دارد. این نوع ایزوگام انعطاف‌پذیری نسبتاً پایینی دارد؛ از این رو معمولاً روی سطوح صاف و بدون پستی‌وبلندی استفاده می‌شود. به دلیل وجود یک لایه اضافه، قیمت ایزوگام‌های دولایه نسبت به تک‌لایه بیشتر است. با این حال، مقاومتی که این ایزوگام در برابر رطوبت ایجاد می‌کند، بسیار بیشتر از ایزوگام‌های تک‌لایه است.

ایزوگام‌های سه لایه

ایزوگام‌های سه‌لایه که به‌عنوان یکی از ضخیم‌ترین و مقاوم‌ترین انواع عایق رطوبتی پیش‌ساخته شناخته می‌شود، محصولی هستند که با داشتن سه لایه قیر و الیاف می‌توانند تأثیر زیادی را روی مقاوم‌سازی رطوبتی به همراه داشته باشند. این نوع ایزوگام ضخامت بالاتر از ۵ میلی‌متر داشته و می‌تواند در برابر فشارهای وارده عملکرد بسیار خوبی را از خود نشان دهد. ایزوگام‌های سه‌لایه عایق رطوبتی بسیار خوبی محسوب می‌شوند؛ اما عیب آن‌ها این است که بسیار سنگین هستند. از طرفی، به‌کار رفتن سه لایه ایزوگام روی یکدیگر باعث شده تا این محصولات انعطاف‌پذیری پایینی داشته باشند.

با این وجود، لازم است که عایق رطوبتی ایزوگام‌های سه‌لایه روی سطوح صاف و بدون پستی‌وبلندی اجرا شوند. این نوع ایزوگام در گروه ایزوگام‌های صادراتی قرار می‌گیرد و به‌دلیل کیفیت عالی، با نام ایزوگام سوپر نیز در بازار شناخته می‌شود. عملکرد ایزوگام‌های سه‌لایه در برابر رطوبت بسیار بالا است و می‌توانند عملکرد خوبی را در شرایط یخبندان و دماهای بسیار بالا از خود نشان دهند. از این رو، این محصولات آب‌بندی، این قابلیت را دارند که برای اجرای پروژه‌های حساس به بهترین شکل استفاده شوند.

عایق رطوبتی تیشو فایبرگلاس

عایق رطوبتی تیشو فایبرگلاس، پارچه‌ای بسیار نازک است که نخ و رووینگ الیاف شیشه خرد شده در سطح آن به طور یکنواخت اما با الگو نامنظم، پخش شده است و با یک ماده تثبیت کننده (رزین اپوکسی، ونیل استر یا پلی استر) در جای خود فیکس شده است. عایق رطوبتی تیشو فایبرگلاس به شدت منعطف است، عمدتا از این نوع عایق رطوبتی در آب‌بندی لوله‌ها و سطوحی با هندسه پیچیده استفاده می‌شود، تیشو فایبرگلاس را با استفاده از رزین مناسب در آب‌بندی استفاده می‌کنند. در عایقکاری رطوبتی با تیشو فایبرگلاس ابتدا سطح مورد نر را تمیز می‌کننده سپس سطح را با قلمو یا علطک به رزین آغشته کرده و در نهایت تیشو فایبرگلاس را پهن و باری دیگر رزین مربوطه برا روی آن اعمال می‌کنند، اینکه چند لایه تیشو فایبرگلاس نیاز است بسته به کاربرد و شرایط محیطی آن تعیین می‌شود. تیشو فایبرگلاس علاوه بر آب‌بندی سطح، آن را در برابر ترک خوردگی، ضربات، فرسایش و… نیز مقاوم می‌کند.

 

عایقکاری رطوبتی با تیشو فایبرگلاس
عایقکاری رطوبتی با تیشو فایبرگلاس

قیر گونی

قیرگونی یکی از انواع عایق‌های رطوبتی است که از ترکیب قیر و گونی ساخته می‌شود. در واقع، این محصولات، گونی‌هایی هستند که به قیر آغشته شده‌اند و می‌توانند سطح یکنواخت و با پوشش‌دهی بسیار عالی را به وجود آورند. الیاف گونی باعث تسلیح قیر می‌شوند و می‌توانند نقش بسیار مهمی را در عملکرد آن ایفا کنند. اجرای قیرگونی نیاز به حرارت بسیار بالایی دارد و لازم است که ابتدا قیر به نقطه جوش خود برسد و سپس روی سطح با ضخامت 2 الی 3 سانتی‌متر اجرا شود. همین حرارت بالای قیرگونی باعث شده تا اجرای آن به یک پروسه سخت، زمان‌بر و خطرناک تبدیل شود، به‌گونه‌ای که افراد می‌بایست با تجهیزات مخصوص و لباس‌های ضد حرارت، پروسه اجرای این نوع عایق‌ها را به بهترین شکل انجام دهند.

قیرگونی برخلاف سایر عایق‌های رطوبتی، مقاومت بسیار بالایی در برابر کشش ندارد. تغییرات جوی و شرایط خاص دمایی می‌توانند باعث پارگی گونی‌ها شده و ضمن اینکه اجازه نفوذ رطوبت را می‌دهند، می‌توانند باعث آسیب در سطوح مختلف نیز شوند. قیرگونی به مرور زمان دچار پوسیدگی خواهد شد؛ از این رو باید در بازه‌های زمانی مختلف به ترمیم آن‌ها پرداخت. از قیرگونی بیشتر برای عایق رطوبتی پشت بام استفاده می‌کنند. به دلیل اینکه در حین اجرای قیرگونی، بخارهای خطرناکی تولید می‌شوند، لازم است که حتماً آن‌ها در فضای باز و با تهویه مناسب استفاده شوند.

حوه اجرای صحیح قیر گونی
حوه اجرای صحیح قیر گونی

پرایمرها

پرایمرها را نمی‌توان به عنوان یک عایق رطوبتی که مستقیم روی سطح اجرا می‌شود و باعث آب‌بندی کامل می‌شود، شناخت؛ اما این محصولات در واقع مواد مکملی هستند که در کنار سایر انواع عایق آب‌بندی مورد استفاده قرار می‌گیرند. پرایمرهای آب‌بندی از جمله موادی‌اند که برای افزایش چسبندگی و بهبود عملکرد لایه‌های آب‌بندی روی سطوح مختلف استفاده می‌شوند. پرایمرها نقش بسیار مهمی را در افزایش دوام و کارایی محصولات و پوشش آب‌بندی ایفا می‌کنند. پرایمرها محصولاتی هستند که جهت آماده‌سازی سطح قبل از استفاده از متریال‌های آب‌بندی و عایق‌کاری رطوبتی، استفاده می‌شوند؛ پرایمرها خلل و فرج و آسیب‌های موجود در سطح را پر می‌کنند و منجر به تشکیل یک سطح یکپارچه، آن هم با ویژگی‌های یکنواخت خواهند شد.

پرایمرها با ایده‌آل نمودن بستر، آب‌بندی و عایق‌کاری رطوبتی را تضمین می‌کنند. این محصولات بر پایه آب و یا حلال‌های دیگر تولید شده‌اند و فرمولاسیون‌های مختلفی را در اختیار شما قرار می‌دهند. برای افزایش چسبندگی مواد آب‌بندی و کاهش جذب آب و رطوبت، می‌توان از پرایمرها استفاده نمود. این پرایمرها مقاومت بسیار زیادی در برابر شرایط جوی و مختلف دارند و اجازه جذب آب و رطوبت را نمی‌دهند. از پرایمرها می‌توان برای جلوگیری از زنگ‌زدگی و افزایش دوام عایق رطوبتی سطوح فلزی استفاده کرد. همچنین، این پرایمرها می‌توانند نقش مهمی را در آب‌بندی سطوح بتنی داشته باشند و از نفوذ آب و رطوبت جلوگیری نمایند.

سیلرها

سیلرها در واقع محصولاتی‌اند که می‌توانند به جای پرایمرها در سطوح مختلف استفاده شوند و نقش بسیار مهمی را در محصولات آب‌بندی و رنگ‌های مختلف داشته باشند. سیلر، مانند پرایمر، یک پوشش آب‌بند نیست و به عنوان مکمل استفاده می‌شود. می‌توان برای جلوگیری از نفوذ رنگ به داخل ساختار چوب و سایر محصولاتی که منافذ باز دارند، از سیلر استفاده کرد. سیلر با نفوذپذیری بسیار خوبی که در سطوح مختلف ایجاد می‌کند، اجازه آسیب‌دیدن سطوح را نداده و می‌تواند باعث مقاومت آن‌ها شود. به طوری که اجرای یک لایه سیلر باعث می‌شود تا این محصول به خوبی به عمق بافت متریال‌هایی همچون چوب نفوذ کند و یک لایه صاف و بدون برجستگی را جهت اجرای رنگ به وجود آورد.

استفاده از عایق رطوبتی روی سیلرها در کنار اینکه می‌تواند در مصرف عایق رطوبتی صرفه‌جویی کند، اجازه نفوذ عایق را به داخل ساختار ماده مورد نظر نمی‌دهد. در واقع، سیلر یک مانع برای عایق و سطح مورد نظر است. از این رو، در مواقعی که به هر دلیلی نباید عایق در تماس با محصول باشد، می‌توان از سیلر استفاده کرد. اجرای سیلر بسیار مشابه با پرایمر بوده و با قلم‌مو و سایر تجهیزات رنگ قابل انجام است. فقط لازم است که قبل از اجرای سیلر، دقت کافی برای پوشش دادن کل سطح داشته باشید. علاوه بر این، سیلرها پس از خشک شدن یک ساختار غیرقابل نفوذ را به وجود می‌آورند که این خود خاصیت عایق‌کاری رطوبتی است.

سیلر چیست؟
سیلرها

خصوصیات و ویژگی‌ها در یک عایق رطوبتی ایده‌آل

منظور از عایق رطوبتی ایده‌آل، عایقی است که بتواند در شرایط سخت محیطی دوام بالایی را از خود نشان دهد. اگر عایق‌های رطوبتی در فضای داخلی استفاده شوند، چندان محدودیتی را به همراه نخواهند داشت؛ اما برای اجرای این عایق‌ها در محیط‌های بیرونی، باید به مقاومت آن‌ها در برابر شرایط جوی، آلودگی‌ها و همچنین نور خورشید توجه داشت. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های عایق رطوبتی ایده‌آل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عایق رطوبتی ایده‌آل باید آنتی UV باشد و در مقابل نور خورشید دچار ترک خوردگی و آسیب نشود.
  • عایق رطوبتی مناسب باید در برابر باد و شرایط جوی خاص مقاوم باشد.
  • عایق رطوبتی باکیفیت باید در برابر باران‌های اسیدی مقاوم باشد.
  • عایق رطوبتی ایده‌آل باید قدرت تحمل سرما و گرما و تغییرات دمایی را داشته باشد. مقاوم بودن آن در برابر یخبندان بسیار مهم است.
  • عایق‌های رطوبتی ایده‌آل باید دوام طولانی‌مدت و حداقل 10 ساله داشته باشند.
  • عایق رطوبتی ایده‌آل باید با مصالح تشکیل‌دهنده بستر موجود سازگار باشد.
  • یک عایق رطوبتی ایده‌آل باید قدرت چسبندگی بالایی داشته باشد.

مراحل اجرای عایق رطوبتی | از آماده‌سازی سطح تا نصب

مراحل اجرای عایق رطوبتی بسته به نوع عایق رطوبتی متفاوت است. به غیر از عایق‌های رطوبتی پیش‌ساخته مانند ایزوگام که باید با درجه حرارت بالا اجرا شوند، عایق‌های سرد اجرا دارای پروسه مشابهی برای اجرا هستند که در ادامه مراحل را توضیح می‌دهیم.

آماده‌سازی سطح

اولین قدم برای اجرای عایق آب‌بندی، آماده‌سازی سطح است. سطح باید از هر گونه آلودگی از جمله چربی‌ها، گرد و غبار، ذرات آلاینده و رنگ پاکسازی شود. همچنین بهتر است که سطح تا زمان رسیدن به یک سطح صاف ساییده شود. برای ارتقا کیفیت سطح و برطرف کردن ضعف‌های آن، قبل از اجرای عایق‌های رطوبتی، می‌توانید از پرایمرها یا سیلرها جهت آماده‌سازی سطح استفاده کنید.

آماده‌سازی عایق

بسته به تک‌جزئی یا دو جزئی بودن عایق رطوبتی، باید مراحل آماده‌سازی آن را انجام داد. عایق‌های تک‌جزئی معمولاً با ترکیب حلال تا رسیدن به غلظت نهایی آماده می‌شوند و عایق‌های دو جزئی نیاز به ترکیب دو جزء با نسبت مشخص دارند.

اجرا روی سطح

بسته به سطح مورد نظر و شرایط اجرا، می‌توان از غلطک، قلم‌مو و پیستوله رنگ برای اجرای عایق رطوبتی استفاده کرد. در صورت نیاز به عایق‌کاری رطوبتی در دو لایه، لازم است که چند ساعت برای خشک شدن لایه اول زمان اختصاص داده شود. می‌توان برای افزایش مقاومت عایق‌ها، در میان دو لایه از مش فایبرگلاس عایق‌کاری و آب‌بندی استفاده کرد.

پخت نهایی

بسته به نوع عایق رطوبتی، باید تا زمان پخت نهایی به آن زمان داده شود و سپس سطح مورد استفاده قرار گیرد. زمان پخت یا سخت شدن در دیتاشیت محصول عایق رطوبتی قید خواهد شد؛ بنابراین بهتر است تا برای هر نوع عایق رطوبتی، طبق دستورالعمل آن عمل کنید.

اجرای عایق رطوبتی
نحوه اجرای عایق رطوبتی به روی دیوار

نکات مهم و ضروری در اجرای عایق‌های رطوبتی

برای اجرای عایق رطوبتی به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • حتما به دمای نگهداری عایق‌های رطوبتی توجه داشته باشید و قبل از اجرای عایق رطوبتی مطمئن شوید که آن‌ها در دمای مناسب نگهداری شده‌اند.
  • هر یک از انواع عایق‌های رطوبتی دارای دمای اجرایی خاصی‌اند که باید به آن‌ها توجه کنید و در آن بازه دمایی عایق را به اجرا درآورید.
  • مرطوب بودن سطح برای اجرای عایق رطوبتی ممنوع است. سطح باید بعد از تمیزکاری کاملاً خشک شود.
  • حتما مطمئن شوید سطح عاری از گرد و غبار و آلاینده‌های محیطی است تا چسبندگی عایق حفظ شود.
  • در صورت نیاز به اجرای لایه دوم عایق رطوبتی، باید به دستورالعمل سازنده جهت زمان خشک لایه اول توجه داشته باشید.
  • نسبت حلال و جزء دوم عایق رطوبتی بسیار در عملکرد آن مهم است و باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید.

نکات کلیدی در انتخاب نوع عایق رطوبتی | بر اساس سطح و محیط

انتخاب عایق رطوبتی نیازمند دقت و توجه به یک سری نکات کلیدی است که حتما باید به آن‌ها توجه داشته باشید که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • نوع سطح : جنس و نوع سطح برای اجرای عایق رطوبتی مناسب حائز اهمیت است. سطوح متخلخل و بسیار ریز نیاز به عایق‌های نانو و سایر سطوح را می‌توان با عایق‌های رطوبتی دیگر اجرا نمود.
  • محیط اجرایی : باید حتما محیط اجرایی برای انتخاب عایق رطوبتی بررسی شود. شرایط دمایی، میزان مواجهه با رطوبت، نور خورشید و اشعه UV همه و همه می‌توانند روی انتخاب عایق‌های رطوبتی مناسب تأثیرگذار باشند.
  • سربسته و یا محیط باز : سربسته و یا باز بودن محیط روی انتخاب عایق رطوبتی تأثیر می‌گذارد. برای محیط‌های سربسته باید به دنبال عایق‌های ایمن و بدون مواد سمی باشید و برای محیط‌های باز نیاز به عایق‌های رطوبتی مقاوم در برابر اسید، باران، برف و تغییرات دمایی دارید.
  • بازه بودجه : تعیین بودجه برای انتخاب بهترین عایق رطوبتی حائز اهمیت است. ممکن است عایق‌های رطوبتی زیادی در کوتاه مدت عملکرد مشابهی داشته باشند و با رده قیمتی متفاوت عرضه شوند تا هر کارفرما بسته به بودجه خود بهترین آن‌ها را انتخاب نماید.

کدام عایق رطوبتی در آب‌بندی استخرها مناسب‌تر است؟

عایق رطوبتی استخر، پوششی است که به صورت اختصاصی برای استخر استفاده می‌شود. در حال حاضر، عایق‌های رطوبتی اکریلیک، عایق‌های رطوبتی نانو و عایق رطوبتی لاستیک مایع را می‌توان به عنوان بهترین نوع عایق‌های رطوبتی شناخت که برخلاف ایزوگام‌ها، هیچ ماده سمی را به داخل آب استخر وارد نمی‌کنند و می‌توانند استحکام حداکثری را در استخر به وجود آورند. برای آب‌بندی استخرهای بتنی و سیمانی باید حتما از محصولات باکیفیت و با دوام بسیار بالا استفاده شود. چرا که ترمیم و تعمیر پوشش‌های آب‌بندی استخر بسیار سخت بوده و نیاز به صرف زمان و هزینه زیادی دارد. عایق‌های رطوبتی استخر باید در برابر رشد خزه و جلبک مقاوم باشند و با حداقل لغزندگی در سطح اجرا شود. آن‌ها باید یک سطح غیرقابل نفوذ را روی کف و جداره استخر به وجود آورند تا احتمال نفوذ آب کاهش پیدا کند. مقاوم بودن عایق رطوبتی استخر در برابر کلر نیز حائز اهمیت است.

عایق رطوبتی مناسب برای استخرها
کدام عایق رطوبتی در آب‌بندی استخرها مناسب‌تر است؟

 

 

تفاوت عایق‌کاری رطوبتی در سطوح فشار مثبت با سطوح فشار منفی

عایق رطوبتی فشار مثبت نوعی روش آب‌بندی است که برای کنترل فشار داخل به سمت خارج اجرا می‌شود و از خروج آب از سازه جلوگیری می‌کند. عایق رطوبتی فشار منفی روش دیگری برای عایق‌کاری رطوبتی است که در آن لازم است با استفاده از محصولات آب‌بندی مناسب برای آب‌بندی فشار منفی جلوی نفوذ آب و رطوبت از سمت خارج به داخل سازه را گرفت. جهت فشار در دو نوع آب‌بندی با هم متفاوت هستند. علاوه بر این، آب‌بندی‌های فشار مثبت در فضاهای مختلفی مانند ساختمان‌ها اجرا می‌شوند؛ در حالی که آب‌بندی‌های فشار منفی در فضاهای خاصی همچون قسمت‌های بالایی و پایینی سازه مانند آسانسورها اجرا می‌گردند. در هر حال، یک عایق رطوبتی ایده‌آل مثل عایق رطوبتی پلیمری دو جزئی، عایق رطوبتی نانو، لاستیک مایع و عایق‌های رطوبتی اکریلیکی، باید در برابر فشار مثبت و فشار منفی، مقاوم باشد. سطوحی که تحت فشار منفی هستند با سطحی که تحت فشار مثبت هستند به نحو متفاوتی از هم عایق‌کاری و آب‌بندی می‌شوند. در سطوح تحت فشار منفی مثل چاله آسانسور که احتمال نفوذ رطوبت و آب از خارج به داخل آن زیاد است، باید با عایق رطوبتی مناسب جوری مهر و موم شود که احتمال نفوذ آب به سمت داخل کاهش یابد. از طرفی سطوح تحت فشار مثبت مثل کف سرویس بهداشتی، جداره و کف استخر و … که احتمال نفوذ آب و یا بهتر است بگوییم نشت آب از داخل به سمت خارج زیاد است، باید از عایق رطوبتی استفاده شود که آنقدر در برابر این فشارهای مثبت مقاوم باشد که سد یا مانعی برای نشتی به وجود آورد. پس تفاوت عایق‌کاری رطوبتی در سطوح فشار مثبت با سطوح فشار منفی، در انتخاب نوع محصول آب‌بندی نیز به شدت مؤثر است.

اجرای عایق رطوبتی در سطوح فشار منفی مانند اسانسور
عایق‌کاری رطوبتی سطوح فشار منفی (اسانسور)

روش‌های تعمیر و نگهداری عایق رطوبتی پس از آسیب دیدن !!

با وجود مقاومت بالای پوشش‌های آب‌بند، اما همچنان احتمال آسیب دیدن سطوح آب‌بندی شده نیز وجود دارد. از این رو، در نظر گرفتن نکات زیر برای تعمیر و نگهداری عایق‌های رطوبتی پس از اجرا و افزایش طول عمر آن‌ها بسیار حائز اهمیت است:

  • بررسی دوره‌ای عایق‌های رطوبتی را فراموش نکنید. در صورت مشاهده هر گونه ترک خوردگی و آسیب برای تعمیر اقدام کنید.
  • اکثر عایق‌های رطوبتی مایع را می‌توان با اجرای یک لایه جدید و یا لکه‌گیری در نقاط آسیب دیده ترمیم کرد.
  • از فشرده‌سازی عایق جلوگیری کنید. فشرده‌سازی این عایق‌ها باعث آسیب به ساختار آن‌ها خواهد شد.
  • تمیز نگه داشتن سطح عایق‌های رطوبتی برای افزایش ماندگاری و دوام آن‌ها حائز اهمیت است.

تفاوت اجرای عایق رطوبتی در سطوح افقی و عمودی

اجرای عایق رطوبتی در سطوح افقی و عمودی امکان‌پذیر است؛ اما تفاوت‌های خاص خود را دارد. معمولا میزان عایق مورد نیاز برای اجرا در سطوح افقی بیشتر از اجرا در سطوح عمودی است. علاوه بر این، لازم است که غلظت عایق رطوبتی برای اجرا به‌صورت عمودی را بالاتر در نظر گرفت تا احتمال شره به حداقل برسد. برای اجرای عایق‌های رطوبتی به‌صورت عمودی باید دقت کرد که عایق‌ها از بالا به پایین اجرا شوند تا اگر عایق به سمت پایین شره کرد، بتوان آن را پوشش داد.

اشتباهات رایج در اجرای عایق رطوبتی | چه نکاتی را نباید نادیده بگیرید؟

  • آماده‌سازی ناکافی سطح از جمله اشتباهات رایج برای اجرای عایق رطوبتی پشت‌بام، استخر و… است. باید سطح به‌طور کامل تمیزکاری و آماده اجرای عایق‌های رطوبتی گردد.
  • سوراخ کردن عایق‌های رطوبتی پس از اجرا یک مشکل بسیار شایع و از بین‌برنده عایق‌های رطوبتی است. به هیچ وجه نباید پس از آب‌بندی و عایق‌کاری، در سطح آن حفره ایجاد کنید.
  • سطح باید به‌طور کامل و یکپارچه با استفاده از عایق‌های رطوبتی، آب‌بندی شود.
  • زاویه اجرای عایق رطوبتی بسیار مهم است. در صورت اجرای این عایق‌ها در زاویه مناسب و عدم اصلاح زاویه، احتمال راکد شدن آب وجود دارد.
  • عدم انجام آزمایش نهایی برای تشخیص کیفیت عایق‌کاری رطوبتی و پوشش آب‌بند می‌تواند به خسارات نهایی زیادی بی‌انجامد.

کاربرد توری فایبرگلاس آب‌بندی در عایق‌های رطوبتی

توری فایبرگلاس آب‌بندی یکی از انواع تجهیزات مکمل برای عایق‌کاری رطوبتی است. اجرای توری فایبرگلاس آب‌بندی در کنار انواع عایق‌های رطوبتی باعث افزایش مقاومت این عایق‌ها و جلوگیری از آسیب دیدن آن‌ها در شرایط سخت جوی و محیطی خواهد شد. توری‌های فایبرگلاس علاوه بر ارتقای کیفیت و عملکرد پوشش آب‌بندی، می‌توانند از ترک‌خوردگی و آسیب سطوح عایق‌کاری شده نیز جلوگیری کنند و در عین حال دوام آن را افزایش دهند. توری‌های فایبرگلاس خود به‌تنهایی می‌تواند سطح را آب‌بندی کند. بنابراین، اجرای عایق رطوبتی با توری فایبرگلاس، اثربخشی عایق‌های رطوبتی را چندین برابر افزایش می‌دهد.

استفاده از توری فایبرگلاس در اجرای عایق رطوبتی
کاربرد توری فایبرگلاس آب‌بندی در عایق‌های رطوبتی

بررسی قیمت عایق رطوبتی و هزینه‌های اجرای آن

قیمت عایق رطوبتی وابستگی شدیدی به نوع عایق رطوبتی و مواد اولیه به‌کاررفته در آن دارد. با توجه به تنوع بالای عایق‌های رطوبتی مانند ایزوگام، عایق رطوبتی نانو، عایق رطوبتی پلیمری، عایق رطوبتی سیمانی، عایق رطوبتی اکریلیکی و…، نمی‌توان قیمت مشخصی را برای این عایق‌ها در نظر گرفت. بهترین راه برای استعلام قیمت عایق رطوبتی جهت اجرا و برآورد هزینه‌های اجرایی آن، این است که با مشاوران و کارشناسان فروش مراکز معتبر خرید و فروش این عایق‌ها ارتباط بگیرید. شرکت مقاوم‌سازی تکنوپل و کارشناسان متخصص آن، آماده پاسخ‌گویی به شما هستند. هزینه‌های اجرای عایق رطوبتی نیز وابسته به نوع عایق رطوبتی و روش اجرای آن به شکل سرد یا گرم دارد. هرچقدر تعداد لایه‌های عایق رطوبتی برای اجرا افزایش پیدا کند، هزینه اجرای عایق رطوبتی نیز افزایش پیدا خواهد کرد.

چگونه هزینه‌های آب‌بندی و عایق‌کاری سطوح ساختمانی یا صنعتی را کاهش دهیم؟

برای کاهش هزینه‌های استفاده از عایق رطوبتی، لازم است به سراغ عایق‌های رطوبتی کم‌هزینه و با سهولت اجرا بروید. دسته‌ای از عایق‌های رطوبتی مانند عایق‌های نانو و پلیمری دارای قیمت مقرون‌به‌صرفه‌ای هستند و به دلیل سرد اجرا بودن، می‌توانید آن‌ها را با حداقل هزینه اجرا، به‌کار بگیرید. در مقابل، پوشش‌های آب‌بندی پیش‌ساخته ایزوگامی به دلیل خطرات اجرایی، هزینه‌های اجرایی بالایی را به همراه دارند. بنابراین، برای کاهش هزینه استفاده از عایق رطوبتی، باید به دو عامل یعنی نوع عایق رطوبتی و هزینه‌های اجرای آن توجه داشته باشید. فارغ از تمامی این موارد، این نکته را فراموش نکنید که دوام طولانی‌مدت عایق رطوبتی می‌تواند در درازمدت بر کاهش هزینه‌های شما تأثیرگذار باشد.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد عایق رطوبتی و انواع آن صحبت کردیم. عایق های رطوبتی از جمله محصولات باکیفیتی اند که می توانند برای آب بندی سطوح و جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت مورد استفاده قرار گیرند. این محصولات آب‌بندی از نظر نحوه اجرا به دو دسته سرد اجرا و گرم اجرا تقسیم بندی می شوند که محصولات سرد اجرا به دلیل اجرای آسان و ساده ارجحیت بیشتری دارند. از عایق های رطوبتی می توان برای پوشش دهی مخازن و تجهیزات مختلف و سازه های ساختمانی استفاده کرد. انتخاب بهترین نوع عایق آب بندی بستگی به سطح، نوع محیط اجرایی و بودجه شما دارد. می توانید با مشاوره گرفتن از افراد متخصص در این زمینه، بهترین عایق های رطوبتی را انتخاب و اجرا کنید. بسیاری از عایق های رطوبتی به سادگی و با در نظر گرفتن نکات تولید کننده قابلیت اجرا توسط افراد غیر متخصص را نیز دارند.

 

5/5 - (2 امتیاز)

سئوالات متداول

عایق رطوبتی به مواد و تکنیک‌هایی اطلاق می‌شود که برای جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت به سطوح مختلف سازه‌های ساختمانی طراحی شده‌اند. این عایق‌ها با ایجاد یک لایه محافظ بر روی سطوح، از آسیب‌های ناشی از رطوبت مانند پوسیدگی و کپک جلوگیری می‌کنند.

استفاده از عایق رطوبتی در ساخت و ساز برای حفظ کیفیت و دوام سازه‌ها حیاتی است. این عایق‌ها مانع از نفوذ آب به دیوارها، سقف‌ها و فونداسیون‌ها می‌شوند و از آسیب‌های جدی ناشی از رطوبت جلوگیری می‌کنند.

عایق‌های رطوبتی به چند دسته تقسیم می‌شوند که شامل عایق‌های مایع، ورقه‌ای، پلیمری هستند. هر نوع عایق بسته به نیاز و شرایط خاص پروژه، کاربردهای متفاوتی دارد.

برای انتخاب بهترین عایق رطوبتی، باید به عواملی مانند نوع سازه، شرایط آب و هوایی، نوع عایق و هزینه‌ها توجه کرد. مشاوره با یک کارشناس می‌تواند به شما در انتخاب عایق مناسب کمک کند.

بله، عایق رطوبتی با جلوگیری از نفوذ آب به سازه، از آسیب‌های ناشی از رطوبت، مانند پوسیدگی، کپک و مشکلات ساختاری جلوگیری می‌کند و عمر مفید ساختمان را افزایش می‌دهد.

مقالات مرتبط

پرسش و پاسخ

نظر خود را درج کنید..

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *